Da li možete vitamin D da dobijete iz hrane?
OSNOVE VITAMINA D
Da li možete vitamin D da dobijete iz hrane?
Podeli:
- Iako je primarni izvor vitamina D onaj koji telo proizvodi, određen broj namirnica takođe sadrži ovu dragocenu supstancu, a konzumiranje istih može doprineti održavanju zdravog nivoa vitamina D.

- Losos
Divlji losos sadrži oko 988IJ vitamina D po porciji, dok losos uzgajan u ribnjacima sadrži oko 250IJ.
- Ostrige
Ostrige su pune hranljivih sastojaka, a ako izuzmemo njihov sadržaj vitamina D, takođe sadrže više vitamina B12, bakra i cinka nego prosečan multivitaminski suplement.
- Haringe i sardine
Haringa sadrži 16.128IJ vitamina D po porciji od 100gr. Haringe, sardine i skuše (tj. masne ribe) predstavljaju dobre izvore vitamina D.
- Tuna u konzervi
Tuna u konzervi sadrži 236IJ vitamina D po porciji. Ne sme se konzumirati više od 170 gr sedmično kako bi se izbegla koncentracija metil-žive.
- Škampi
Škampi pružaju 152IJ vitamina D i imaju vrlo nizak sadržaj masti.
- Žumance
Jaja sadrže oko 40IJ vitamina D.
- Pečurke
Pečurke mogu sintetizovati vitamin D kada su izložene UV svetlosti, jer se samo divlje pečurke ili pečurke koje su bile izložene UV svetlosti tokom uzgoja smatraju adekvatnim izvorima vitamina D.
- Obogaćeno mleko, žitarice i sokovi
Pošto su prirodni izvori vitamina D ograničeni a dijetalne restrikcije/ograničenja (veganska ishrana ili nedostatak ukusa za ribu) mogu smanjiti naš unos vitamina D, određene namirnice koje prirodno ne sadrže vitamin D „obogaćuju se” vitaminom D. U takve namirnice spadaju mleko, sojino mleko, sok od pomorandže i žitarice. Ove „obogaćene namirnice” obično sadrže od 55 do 130IJ vitamina D. Proces obogaćivanja hrane često se koristi kako bi se pomoglo u borbi protiv određenog nedostatka kod većeg dela populacije.
- Sir
- Goveđa jetra
- Puter/margarin
Podeli:
